Nico de Verhalenman

Ik vertelde al lang een goed verhaal voor jong en oud toen de 21ste eeuw nog moest beginnen als Nico de Verhalenman, een ouderwets vakman. Integriteit in het om gaan met oer oude verhalen en authenticiteit zijn voor mij belangrijk.

De Verhalenman onderscheidt zich door eigenheid, veelzijdigheid, expressiviteit, internationaal werkveld en het onmiskenbare gebruik van droge Rotterdamse humor waarmee ik op een natuurlijke en innemende manier oude wijsheden en sterke verhalen naadloos met elkaar verbindt tijdens een interactief spel met mijn publiek.

Het luisteren naar de Verhalenman is beleven. Ik neem luisteraars mee alsof ze met een goede gids op stap zijn. Ik steekt veel energie in research. Ik bezoek plaatsen waar verhalen die ik vertel zich hebben afgespeeld. Mijn zwerftochten brachten mij bij Noord Amerikaanse Indianen. Ik reisde over de verloren paden van weleer en maakte kennis met de oorspronkelijke bewoners van het continent. Kennissen werden vrienden toen ik terug ging en in de loop van de jaren werden vrienden familie.

Legendarisch waren de voorstellingen in de tipi. In deze mooie indianentent speelde ik altijd een thuiswedstrijd en mijn luisteraars vergeten die ervaring nooit meer.

 

Natuurtalent

Toen ik begon met vertellen ben ik direct het podium opgeklommen. Daar heb ik het vertellen geleerd. Ik zocht mijn eigen weg en pas daarna ben ik gaan bijscholen, daarbij geholpen door de besten uit het vak. Hakim Traïdia, bekend van o.a. Sesamstraat, begeleidde mij een paar jaar, dat was nog in de vorige eeuw. Later zette ik de puntjes op de i door het volgen van masterclasses bij Ben Haggerty, Dovie Thomason en Jan Blake .

Rotterdam

Ik ben Rotterdammer in hart en nieren. Ik ken mijn stad. Ik ben geboren en getogen op de zuidoever van de Nieuwe Maas en heb een sterke binding met de rivier en de havens. Ik ken de geschiedenis van de stad en de rol van de haven in zowel economisch als cultureel opzicht. Ik steek veel tijd en energie in de zoektocht naar het Rotterdam van de toekomst en duurzaam en verantwoord (her)ontwikkelen van delen van de stad. klik hier
Een paar jaar terug kreeg ik de titel Rotterdamse havenverteller, omdat ik tijdens de wereldhavendagen voor het havenbedrijf een voorstelling heb gemaakt over de ontwikkeling van de stad Rotterdam als toonaangevende wereldhaven. Deze voorstelling heb ik verteld in de presentatiezaal van het World Port Centre. Ik kreeg voor deze voorstelling veel complimenten van kenners voor mijn originele manier van benaderen en mijn boeiende manier van vertellen. Ik geef met de voorstelling “1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas”, mijn luisteraars inzicht in de groei en het ontstaan van de stad Rotterdam. In een uur en een kwartier tijd doe ik uit de doeken hoe het DNA van Rotterdam in elkaar steekt. Ook gids ik door stad en havens en ben regelmatig te vinden als  "portier met een verhaal" bij Hotel New York

Amerikaanse Indianen

Ik ben specialist als het gaat om verhalen uit de cultuur van indianen uit Noord Amerika. Sterker nog, ik ben zelf indiaan, lid van de Oglala Lakota Sioux Nation klik hier. Daarom speelt binnen de wereld van Nico de Verhalenman het vertellen van verhalen over het Rode Volk een grote rol. Als u mij uitnodigt verhalen uit het hart en de ziel van Amerika te vertellen, neem ik u mee op een leerzame reis met een recreatief karakter, door de wereld van het Rode Volk. In de loop der jaren deed ik meerdere boekvertalingen en schreef voorstellingen over het Rode Volk. Ik geef lezingen en doe voordrachten over de cultuur van de Noord Amerikaanse Indianen en hun rol in de huidige wereld.

 

Duurzaam

Naast mijn bestaande repertoire werk ik met verhalen rond duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord investeren en ondernemen. Ik draag mijn steentje bij in de zoektocht naar de veranderingen die nodig zijn in onze wereld om tot een werkelijk duurzame ontwikkeling te komen. De drijfveer hiervoor is niet idealisme, eerder realisme. Per slot van rekening erven wij de wereld niet van onze ouders, maar we lenen haar van onze kleinkinderen en we moeten haar wel teruggeven. Ook over dit onderwerp geef ik lezingen waarin ik laat horen dat ik weet waar ik over praat.