Nico de Verhalenman

Ik vertelde al lang een goed verhaal voor jong en oud toen de 21ste eeuw nog moest beginnen als Nico de Verhalenman, een ouderwets vakman. Integriteit en authenticiteit zijn voor mij belangrijk als ik werk met oer oude verhalen.

De Verhalenman onderscheidt zich door eigenheid, veelzijdigheid, expressiviteit, internationaal werkveld en het onmiskenbare gebruik van droge Rotterdamse humor waarmee ik op een natuurlijke manier oude wijsheden en sterke verhalen naadloos met elkaar verbindt tijdens een interactief spel met mijn publiek.

Het luisteren naar de Verhalenman is beleven. Ik neem luisteraars mee alsof ze met een goede gids op reis zijn. Ik steek veel energie in research. Ik bezoek plaatsen waar verhalen die ik vertel zich hebben afgespeeld. Mijn zwerftochten brachten mij o.a. bij Indianen. Ik reisde over de verloren paden van weleer en maakte kennis met de oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika. Kennissen werden vrienden toen ik terug ging en in de loop van de jaren werden vrienden familie.

Legendarisch zijn de voorstellingen in de tipi. In deze mooie indianentent speel ik altijd een thuiswedstrijd en mijn luisteraars vergeten die ervaring nooit meer. Helaas heb ik niet meer mijn mooie rainbowtent, maar het is (nog) altijd mogelijk om mij te boeken met tent.

 

Natuurtalent

Toen ik begon met vertellen ben ik direct het podium opgeklommen. Daar heb ik het vak geleerd. Ik zocht eerst mijn eigen weg. Daarna ben ik gaan bijscholen, daarbij geholpen door de besten uit het vak. Hakim Traïdia, bekend van o.a. Sesamstraat, begeleidde mij een paar jaar, dat was nog in de vorige eeuw. Later zette ik de puntjes op de i door het volgen van masterclasses bij Ben Haggerty, Dovie Thomason en Jan Blake .

Rotterdam

Ik ben Rotterdammer in hart en nieren. Ik ken mijn stad. Ik ben geboren en getogen op de zuidoever van de Nieuwe Maas en heb een sterke binding met de rivier en de havens. Ik ken de geschiedenis van de stad en de rol van de havens. Ik steek veel tijd en energie in de zoektocht naar het Rotterdam van de toekomst en duurzaam en verantwoord (her)ontwikkelen van delen van de stad. klik hier
Een paar jaar terug kreeg ik de titel Rotterdamse Havenverteller, omdat ik tijdens de Wereld Havendagen een aantal keer voor het Havenbedrijf Rotterdam een voorstelling verzorgde over de ontwikkeling van Rotterdam als toonaangevende wereldhaven. Deze voorstelling vertelde ik in de presentatiezaal van het World Port Centre. Ik kreeg voor deze voorstelling veel complimenten van kenners. Ik geef met de voorstelling “1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas”, mijn luisteraars inzicht in het ontstaan en de groei van de stad Rotterdam. In een uur en een kwartier tijd doe ik uit de doeken hoe het DNA van Rotterdam in elkaar steekt. Ook gids ik door stad en havens en ben regelmatig te vinden als  "portier met een verhaal" bij Hotel New York

Amerikaanse Indianen

Ik ben specialist als het gaat om verhalen uit de cultuur van indianen uit Noord Amerika. Het vertellen van verhalen over deze volken speelt binnen de wereld van Nico de Verhalenman een grote rol. Als u mij uitnodigt verhalen uit het hart en de ziel van Amerika te vertellen, neem ik u mee op een leerzame reis met een recreatief karakter. In de loop der jaren deed ik meerdere boekvertalingen en schreef voorstellingen over het Rode Volk. Ik geef lezingen en doe voordrachten over de cultuur van de Noord Amerikaanse Indianen en hun rol in de huidige wereld.

 

Duurzaam

Naast mijn bestaande repertoire werk ik met verhalen rond duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord investeren en ondernemen. Ik draag mijn steentje bij in de zoektocht naar de veranderingen die nodig zijn in onze wereld om tot een werkelijk duurzame ontwikkeling te komen. De drijfveer hiervoor is niet idealisme maar realisme. Per slot van rekening erven wij de wereld niet van onze ouders, maar we lenen haar van onze kleinkinderen en we moeten haar wel heel teruggeven. Ook over dit onderwerp geef ik lezingen.