laatste update 24 oktober 2012

ZANG EN DANS

Een pagina vol plezier en een ontdekkingsreis in zang en dans!

foto: bij muziek hoort dans. De Pow Wow is een traditioneel dansfeest. De foto hierboven is genomen tijdens een pow wow op het Brule reservaat vlakbij Chaimberlain South Dakota 1998. Hier dansen de vrouwen en de mannen tegen elkaar in. De vrouwen met de klok mee in de binnenste circel, de mannen tegen de klok in in de buitenste circel. Vroeger was dit een manier voor jonge vrouwen en mannen om elkaar te ontmoeten.

Mooie dingen zijn er om te delen. Muziek en dans zijn communicatiemiddel bij uitstek. Op deze pagina een gedeelte van wat Nico zoal ontdekte op zijn reizen en tijdens úúúúren werken met authentieke amerikaanse cultuur. Muziek en dans zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Nico is groot fan geworden van R. Carlos Nakai en bij het luisteren van de muziek die hieronder via links te vinden is, zult u ontdekken waarom.

Radio

Allereerst een link met de voice of the Lakota, KILI radio klik hier, verbindt u rechtstreeks met de lokale radio omroep ( wereldwijd bekend) op het Pine Ridge Reservaat.

van R. Carlos Nakai

four sacred mountains, alleen fluit. Verbonden met Navajo verhalen en de grenzen van hun land. Mooie beelden. Goede kennismaking met deze native american flute player

Canyon People alleen fluit....met fotofilm....veel tempels

Dream Scapes alleen fluit...met fotofilm....natuur

van R.Carlos Nakai en Peter Kater: Peter Kater is pianist en heeft veel met Carlos Nakai samengewerkt met vaak verbluffend resultaat.

east met Peter Kater. beelden van orchideën. Hier hebben de heren een meesterwerk neergezet. Komt van de cd Natives. Alle 7 minuten en die drie seconden de moeite waard om te luisteren.

North en West en Creativity van Carlos R. Nakai. Fotobeelden van roadtrip in de winter van 2011 over de great Plains

centering met Peter Kater. Weer die bloemen, maar toch 5 minuten en 36 sec

Honoring met Peter Kater. Van de cd Migration. Hier lopen verschillende muziekculturen door elkaar. beeld hos cd, duur 6.27 minuten

surrender, beelden van orchideën. Die zijn natuurlijk mooi, maar het gaat mij om de muziek. Komt van de cd met titel how the west was lost. Wat zware kost, maar wel erg mooi! 4 min 47 sec

Flight song met Peter Kater. Van dezelfde cd. beeld: hoes van cd. 3 min 34 sec

William Eaton is weer een heel ander verhaal. Hij doet snaren, gitaar.

ancestral voices met William Eaton. Hier 13 minuten een heel andere wonderwereld met fluit en snaren.

Concert.

Horses in the rain, opname live performence met William Eaton and Wil  Clipman

prelude to a storm hetzelfde concert

my wild heart sings hetzelfde concert

 

DRUM

De drum weerklinkt op elke Pow wow. Het drummen en zingen is een ware kunst op zich en ik moet zeggen: het is een karakteristiek geluid. 

Native American Drumgroup 2010. 5 min

Bear Creek Pow Wow Drum Group 3 min 55 sec.  goed sfeerbeeld!

goede pow wow song klik hier

 

POW WOWS

Pow wows zijn traditionele dansfeesten voor iedereen, veelal frequent georganiseerd gedurende de zomermaanden. Het is de vaak de ontmoetingsplek in een wijde omgeving voor jong en oud. De muziek is bekend; er wordt gedrumd en gezongen. Iedereen gaat erheen met heel de boere-familie, allemaal in vol ornaat en alles danst er lustig op los. Als buitenstaander lijkt het een ongeorganiseerde bende, maar er zijn strenge regels verbonden aan de pow wow en iedereen houdt zich daar aan.

Zo is er de grand entree klik hier. 5 min.

maar eerst respect voor de ouderen. Hier wordt door jong en oud een traditie in ere gehouden.

Crazy Horse riders arriveren op de Pine Ridge Pow Wow 2013 klik hier

De grand entree duurt vaak net zo lang als de pow wow zelf. Iedereen presenteert zich aan de hele gemeenschap en er zit constant iemand door een installatie met de sound van een megafoon te toeteren en te roepen, iedereen erbij halen en één van de drumgroepen, want er zijn er meerdere, uit te nodigen of ze willen spelen. Ondanks de regels gaat het allemaal erg gemoedelijk en iedereen neemt het niet zo nauw met de tijd, lijkt het wel.

this is how the drums sounds at a Pow Wow  5 min 13 sec.

Het volgende filmpje geeft een goed beeld van hoe het er op een pow wow aan toe gaat. De veterans openen, iedereen sluit aan, later beelden als de pow wow op gang is. Je ziet duidelijk tijdens een dans dat de vrouwen in de binnencircel dansen en de mannen en de jongens in de buitcircel maar dan de andere kant op. Een pow wow gaat vaak door tot diep in de nacht.

Veterans Pow Wow on Pine Ridge 2011. Beleef hier 34 minuten onvervalste pow wow.

DANSEN

Women's Jingle Dress Dance Gathering of Nations 2014 New Mexico klik hier 3 minuten.

Women's Jingle Dress Dance 2014 klik hier

drumgoep spelen voor de Women's Jingle Dress dance klik hier

Woman's Fancy Shawl dance Gathering of Nations 2014 klik hier

Womans Fancy Shawl Dance Pullman klik hier

Smoke Dance 2014 klik hier

Grass Dance 2014 at Twinn Buttes Pow Wow klik hier

pow wow Oglala Sioux Nation 2013 klik hier

ZINGEN

Lakota Peyote Healing song klik hier, één beeld, 5 min 38

Black Horse Peyote Song klik hier één beeld, 8 min 48 sec

Traditional Sioux Sundance song klik hier