Algemeen

Het is en blijft lastig om iets algemeens te zeggen over het Rode Volk en de rol van hen in deze wereld. Elk weldenkend mens weet dat we in een wereld leven van verandering of transitie. Techniek, geloof, milieu, energie, transport, voeding, migratie om maar een paar onderwerpen te noemen, het zijn allemaal onderwerpen van discussie. De ontwikkeling van de duurzame wereld, de wereld voor de kinderen van onze kinderen is een groot vraagstuk, een eindeloze zoektocht naar het hoe en wanneer.

Het Rode Volk, zoals de Indianen ook wel genoemd worden, zijn daar erg duidelijk in. Het hoe wordt ons geleerd door de medeschepsels die op Moeder Aarde wonen, als we maar willen kijken. Het wanneer is NU!

Toen ik in het laatste decennium van de vorige eeuw kennis maakte met Indianen, waren het overwegend arme mensen die werden afgetekend als bedelaars en dronkenlappen die leefden van een uitkering. Ze werden beschreven als agressief en gewelddadig en als mensen die leefden als beesten zonder respect voor de verworvenheden van het land van de 1001 mogelijkheden, het land van de United States of America. Ze moeten niet ouwehoeren en gewoon aanpassen. Er is ooit een oorlog geweest met de Indianen en die hebben ze gewoon verloren. Punt uit!

De Indianen zien het anders. Hun oorlog begon in 1492 en is nog steeds aan de gang. De strijd is nog niet gestreden en velen geloven dat hun tijd nu gekomen is omdat zij als geen ander zien hoe de wereld kapot gaat aan hebzucht en eigen belang van de blanke overheerser. “Zij hebben alleen oog voor het hebben, en als ze het hebben willen ze meer, ze vergeten dat ze onderdeel zijn van de grote schepping net als het water, de kruipers, de vliegers en de viervoeters. Het is allemaal familie en we hebben allemaal onze eigen plaats binnen de grote schepping. Niemand is de baas en we zijn allemaal onmisbaar.”

De laatste jaren zie ik dat alles alleen maar spannender wordt. De crises die het bestaan op Moeder Aarde bedreigen worden alleen maar groter, meer en meer dieren worden met uitsterven bedreigd, natuur wordt meer en meer verwoest. De oplossing lijkt steeds verder weg en steeds minder mensen in mijn omgeving maker er zich druk over. Het zijn nu juist de Rode mensen die in opstand komen tegen deze ontwikkeling en daar zie ik de grote verandering van dit moment.

In de voorspellingen van de ouderen van het Rode Volk wordt verteld over de 7e generatie na Crazy Horse. Zij zullen de generatie zijn die grote beslissingen zullen nemen die consequenties hebben voor het voortbestaan van het volk. Het is frappant om te zien hoe accuraat deze voorspelling is.

Wat ik er aan toe wil voegen is dat het Rode Volk wordt gezien als een spiritueel en wijs volk, een inspiratie voor velen. Treffend is dat het een volk is dat nooit zijn geschiedenis heeft opgetekend in dikke boeken, maar die geschiedenis werd verteld van generatie op generatie. Op dit moment is het niveau van het onderwijs allerbelabberdst, maar het is met name de jeugd bij de Indianen die weer een reden vinden om de draad op te pakken en hun identiteit weer vinden in naam van hun voorvaderen en voor de wereld van de kinderen en de kinderen van de kinderen, niet omdat ze dat in dikke boeken gezelezen hebben, maar omdat het verteld is door de ouderen waarmee het gevoel diep geworteld is geeraakt.

Daarom blijft het een inspirerend volk voor velen.


ALGEMEEN

klik hier you tube filmpje walking the red road. Walking the Red Road, letterlijk vertaald: de rode weg bewandelen, is een bezigheid die alleen maar werkt als iemand zich echt wil verdiepen met volle overgave en veel realiteitszin. Het is geen hobby of liefhebberij, het is werken, het is een manier van leven en je verdiepen in de geschiedenis van het rode volk. Deze geschiedenis houdt niet op bij de kleurtjes, kraaltjes en de veren en deze geschiedenis heeft alles te maken met één zijn met de wereld en de natuur. De rode man/vrouw bekijkt echter de natuur zoals die NU is en daar zal hij/zij op reageren. De tweede opgave is een verbinding met de Great Spirit and the Spirit World. 

Binnenkort komt er een vertaling uit van een boekje van de hand van Nico over het dagelijkse leven in Pine Ridge reservaat van vandaag. 

DOCUMENTAIRE MET TOTALE GESCHIEDENIS

hier een link naar een lange documentaire over de geschiedenis van het Rode Volk vanaf het moment dat voor hen de eerste wereldoorlog begon (in 1492 toen Cristoffer Columbus de Amerika's ontdekte). Die oorlog is nog steeds niet afgelopen.  klik hier  voor het eerste deel, You tube wijst verder de weg naar de rest. Amerikaans gesproken, totaal duur van de reeks ongeveer 6 uur.

klik hier om iets te lezen over de algemene geschiedenis

TOEPRAAK VAN RUSSEL MEANS TEGEN DE SENAAT 1989

toepraak van Russel Means (American Indian Movement)voor de Aerikaanse senaat waarin hij duidelijk de status en de situatie van de indianen uitlegt. 1989 klik hier

klik hier Russel Means over de huidige situatie van de indianen 1 uur en 35 minuten

ASTROLOGIE EN STERRENBEELDEN

klik hier voor de astrologie, de sterrenbeelden of geboortetotemdieren

klik hier voor herdenkingsdagen