Nico en Rotterdam

Ik ben geboren en getogen Rotterdammer, opgegroeid tussen de havens als zoon van een roeier en een vissersdochter. Ik heb altijd aan de zuid kant van de Nieuwe Maas gewoond, op Zuid zoals dat in Rotterdam heet. Het wordt ook wel de boerenzij genoemd, maar aan de zuidkant van de rivier waren het de werkklauwen en opgestroopte mouwen die er voor zorgden dat Rotterdam de grootste haven ter wereld werd. Voor mij vormen de rivier en de havens de ziel van de stad. Ik zag de havens uitgroeien. Mijn leefomgeving veranderde constant door schaalvergroting en industrialisatie. Ik hou van de havens. Ik leerde er de weg kennen want ik woon en werkte in en rond de havens en industrie.

Als Nico de Verhalenman heb ik 25 jaar lang voorstellingen verzorgd door het hele land. ’s Zomers was ik te vinden op festivals, waar ik met mijn tipi een bekende en graag gezien gast was bij publiek en organisatoren. Door te specialiseren en bewust te zoeken, kan ik tegenwoordig mijn werk vinden in eigen stad. Dat maakt mij tot een “duurzame” verteller, omdat ik hierdoor per jaar 20.000 minder kilometers rijdt.

Ik verzorg in Rotterdam korte en lange rondleidingen, stadswandelingen en zwerftochten door stad en langs de havens. Klik hier voor een voorbeeld van een langere rondleiding langs de innovatie op Rotterdam Zuid.
Ik schreef lang geleden in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam een vertelvoorstelling over de ontwikkeling van stad en havens. Dat was de eerste aanzet voor de ontwikkeling van "1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas", een mooie en boeiende presentatie van vijf kwartier waarin ik in grote stappen door de geschiedenis van de stad ga. Ik schets hier een duidelijk beeld van de groeistuipen van stad en havens en de invloed die dat heeft op de omgeving. Ik koppel ontwikkelingen van de stad aan veranderingen in de wereld. Met dit verhaal wordt voor iedereen duidelijk hoe het DNA van Rotterdam in elkaar zit, wat de rol in de wereld is en waarom Rotterdam is zoals het is en de inwoners zijn zoals ze zijn.

Ik maakte niet alleen de productie “1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas” waarmee ik elk onderwerp kan uitlichten en in een breder perspectief kan plaatsen. Ik maakte ook “De Zwarte Duivels van de Willemsbrug”, het aangrijpende verhaal over hoe de mariniers van Rotterdam de Duitse Blitzkrieg 4 dagen wisten tegen te houden bij de Maasbruggen. Het verzet eindigde met het grote bombardement van 14 mei 1940.
Afgelopen decennia heb ik me intensief bezig gehouden met de transitie van de Stadshavens, met name in het gebied RDM/Heijplaat, een bijzondere plek waar alle aspecten van de huidige duurzame ontwikkelingen van het Rotterdam van nu bij elkaar komen. Hierdoor ben ik zeer goed op de hoogte van de duurzame en innovatieve ontwikkelingen in de stad en de duurzame ontwikkelingen wereldwijd.
Naast gids in stad en havens voor grote en kleine gezelschappen werk ik regelmatig als "portier met een verhaal" voor Hotel New York. Hotel New York is gevestigd in het voormalige kantoorpand van de Holland Amerika Lijn op de Wilhelminapier. Het is een bijzonder hotel in een pand met een rijke cultuur historische achtergrond. Het is niet alleen bijzonder door de architectuur, maar zeker ook door de ligging op de kop van de Wilhelminapier, tussen het nieuwe Manhattan aan de Maas, de Kop van Zuid en Katendrecht, een groot gebied dat volop in ontwikkeling is. Ik vertel daar met veel plezier, passie en enthousiasme het verhaal van mijn opa en mijn vader en over de stad waar mijn grootouders heen kwamen om te werk te zoeken en mijn ouder en ik altijd gewoond hebben. Op die manier is het verhaal van de stad Rotterdam mijn persoonlijke verhaal dat ik graag deel. Daarmee ben ik als verteller helemaal op mijn plek.