Nico en Rotterdam

Ik ben geboren en getogen Rotterdammer, opgegroeid als zoon van een roeier tussen de havens van deze wereldstad. Ik heb altijd aan de Zuid kant van de Nieuwe Maas gewoond, op Zuid zoals dat in Rotterdam heet. De zuidkant van de rivier is de plek waar de werkklauwen en opgestroopte mouwen er voor zorgden dat Rotterdam de grootste haven ter wereld werd. Voor mij vormen de rivier en de havens de ziel van de stad. Voordat ik Rotterdam als stad zag uitgroeien tot de meest innovatieve en wereldse stad van Europa, zag ik de havens uitgroeien en mijn leefomgeving constant veranderen door schaalvergroting  en industrialisatie. Ik hou van de havens. Ik leerde er goed de weg kennen want ik woon en werkte lange tijd in en rond de havens en industrie.

Als Nico de Verhalenman heb ik 25 jaar lang voorstellingen verzorgd door het hele land. ’s Zomers was ik te vinden op festivals, waar ik met mijn tipi uitgroeide tot een bekende en graag gezien gast bij publiek en organisatoren. Tegenwoordig kan ik door bewust te sturen en te specialiseren, mijn werk vinden in eigen stad, wat mij tot een “duurzame” verteller maakt.

Ik doe regelmatig gids werk en verzorg korte en lange rondleidingen, stadswandelingen en zwerftochten door stad en langs de havens. klik hier voor een voorbeeld van een langere rondleiding langs de innovatie op Rotterdam Zuid. Ik schreef in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam lang geleden een vertelvoorstelling over de ontwikkeling van de stad en havens. Dat was de eerste aanzet voor de ontwikkeling van de productie "1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas", een mooie en boeiende presentatie van vijf kwartier waarin ik in grote stappen door de geschiedenis van de stad ga. Ik schets in deze boeiende voorstelling een duidelijk beeld van de groeistuipen van stad en havens en de invloed die dat heeft op de omgeving. Ik koppel ontwikkelingen van de stad aan veranderingen in de wereld en zet daarmee Rotterdam op de kaart als wereldstad van betekenis. Met dit verhaal wordt voor iedereen duidelijk hoe het DNA van Rotterdam in elkaar zit en waarom Rotterdam is zoals het is en de inwoners zijn zoals ze zijn.

Als verteller ben ik me steeds meer gaan verdiepen en concentreren op Rotterdam. Ik maakte niet alleen de productie “1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas” waarmee ik elk onderwerp kan uitlichten en in een breder perspectief kan plaatsen. Ik maakte ook “De Zwarte Duivels van de Willemsbrug”, het aangrijpend verhaal over hoe de mariniers van Rotterdam de Duitse Bitzkrieg 4 dagen wisten tegen te houden bij de Maasbruggen. Het verzet eindigde met het grote bombardement van 14 mei 1940.

Afgelopen decennia heb ik me intensief bezig gehouden met de transitie van de Stadshavens, met name in het gebied RDM/Heijplaat, een bijzondere plek waar alle aspecten van de huidige duurzame ontwikkelingen van het Rotterdam van nu bij elkaar komen. Hierdoor ben ik zeer goed op de hoogte van de duurzame en innovatieve ontwikkelingen in de stad en de duurzame ontwikkelingen wereldwijd.

Naast gids in stad en havens voor grote en kleine gezelschappen werk ik regelmatig als "portier met een verhaal" voor Hotel New York. Hotel New York is gevestigd in het voormalige kantoorpand van de Holland Amerika Lijn op de Wilhelminapier. Het is een bijzonder hotel in een pand met een rijke cultuur historische achtergrond. Het is niet alleen bijzonder door de architectuur, maar zeker ook door de ligging op de kop van de Wilhelminapier, tussen het nieuwe Manhattan aan de Maas, de Kop van Zuid en Katendrecht, een groot gebied dat volop in ontwikkeling is. Ik vertel daar met veel plezier, passie en enthousiasme het verhaal van mijn opa en mijn vader en over de stad waar mijn grootouders heen kwamen om te werk te zoeken en mijn ouder en ik altijd gewoond hebben. Op die manier is het verhaal van de stad Rotterdam mijn persoonlijke verhaal dat ik graag deel. Daarmee ben ik als verteller helemaal op mijn plek.