Rotterdam: 1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas,

een verhaal over de ontwikkeling van een vissersnederzetting naar wereldhaven

De geschiedenis van Rotterdam is er één van dynamiek en beweging. De stad is meermalen voor een groot gedeelte verwoest, maar werd altijd weer opgebouwd, gedreven door de internationale vaart der volkeren. De Amerikanen zeggen wel eens: God created the world, but the Dutch dit their own country. Dat geldt zeker voor Rotterdam. Van het uiterste oostelijke puntje van de stad tot ver in de zee in het westen schiep Rotterdam een wereld langs de rivier de Nieuwe Maas waarin het hart van de wereld economie 24/7 bonkt en dreunt.

Hoe dat tot stand kwam, dat is een mooi verhaal. In de presentatie “1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas”, wordt uit de doeken gedaan waarom Rotterdam Rotterdam is, waarom de stad het won van grote concurenten als Dordrecht, Brielle, Delfshaven en zelfs Amsterdam. In de presentatie wordt stilgestaan bij de mentaliteit en de diversiteit van de bevolking van de stad, er wordt verteld over rampen en oorlogen, over opgestroopte mouwen en over de rauwe kant van de stad.
Nico heeft er een pakkend verhaal van gemaakt met leuke anekdotes en wetenswaardigheden over belangrijke herkenningspunten, waardoor het duidelijk wordt dat de ontwikkelingen gegaan zijn zoals ze gingen. Door de lijn in het verhaal komt het karakter en het DNA van Rotterdam goed uit de verf. Hoofdrol in het verhaal zijn natuurlijk weggelegd voor de haven en het internationale karakter van de stad.

Nico Prins: Ik vertel als Rotterdammer op een Rotterdamse manier verhalen over Rotterdam. Misschien nog wel het meest interessant is de rol van de wereld in de ontwikkeling van Rotterdam. Niet voor niets is de stad een wereldhaven. Rotterdam was lang de grootste haven ter wereld en het is een stad die nooit af is. Het is een veranderende stad in een veranderende wereld, waarbij architectuur en maatschappelijk verantwoord ondernemen en ontwikkelen in en om de havens net zo interessant zijn als bijvoorbeeld de constant veranderende bevolkingssamenstelling. 
Tegenwoordig is de zoektocht naar  verdere ontwikkelingen van de stad nog steeds actueel. Nu is er de ambitie om duurzaam te ontwikkelen, iets wat niet door pasklare kennis kan worden opgelost. De zoektocht naar duurzaam ontwikkelen is een proces van vallen en opstaan. De stad probeert zich op te maken voor de 21ste eeuw, een proces van trekken en duwen en constant bijstellen van plannen. Wederom is de stad toneel van ontwikkelingen die nieuw zijn in de wereld. Het antwoord is nog lang niet gevonden, dat kan ook niet, anders zou de stad af zijn en dan zou Rotterdam Rotterdam niet meer zijn.

De voorstelling kan zo goed als overal gespeeld worden en toegespitst worden op een thema of onderwerp.  
Nico is een ervaren verteller en kan makkelijk aanpassen aan het publiek.
Ook in het Engels.
Tijdens de Wereldhavendagen, het eerste weekend van september, wordt het verhaal elk jaar sowieso een paar keer verteld, met muzikale ondersteuning en/of tijdens een luch, diner of borrel op een spannende plek in de stad.

Voor meer inlichtingen tel 06 111 01 854 of mail naar info@verhalenboot.nl