Rotterdam: 1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas,

een verhaal over de ontwikkeling van een vissersnederzetting naar wereldhaven

De geschiedenis van Rotterdam is er één van dynamiek en beweging, voortgestuwd door de internationale vaart der  volkeren, meermalen afgebroken en weer opgebouwd. De Amerikanen zeggen wel eens: God schiep de aarde, maar de Nederlanders bouwden hun eigen land. Dat geldt zeker voor Rotterdam. Van het uiterste oostelijke puntje van de stad tot ver in de zee in het westen schiep Rotterdam een wereld van stad en havens langs de rivier de Nieuwe Maas waarin het hart van de wereld economie 24/7 bonkt en dreunt.

Hoe dat tot stand gekomen is, daar is een mooi verhaal over te vertellen. In de voorstelling “1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas”, wordt uit de doeken gedaan waarom Rotterdam het als haven won van de concurrentie: Dordrecht, Brielle, Delfshaven en zelfs Amsterdam. In de voorstelling wordt stilgestaan bij de diversiteit van de bevolking van de stad, er wordt verteld over rampen en oorlogen en er wordt verteld over opgestroopte mouwen en de rauwe kant van de stad.
Nico heeft er een pakkend verhaal van gemaakt met leuke anekdotes en wetenswaardigheden waarmee het publiek meegenomen wordt langs herkenningspunten, waardoor de luisteraar snapt hoe het komt dat de ontwikkelingen gegaan zijn zoals ze gingen. Door de lijn in het verhaal over de stad, komt het karakter en het DNA van Rotterdam goed uit de verf. Hoofdrol in het verhaal zijn natuurlijk weggelegd voor de haven en het internationale karakter van de stad.

Nico Prins: Ik vertel als Rotterdammer en verhalenverteller op een Rotterdamse manier verhalen over Rotterdam. Misschien nog wel het meest interessant is de rol van Rotterdam in de wereld en de rol van de wereld in de ontwikkeling van Rotterdam.  Niet voor niets is de stad een wereldhaven van betekenis. Rotterdam was lang de grootste haven ter wereld en het is een stad die nooit af is. Het is een veranderende stad in een veranderende wereld, waarbij architectuur en maatschappelijk verantwoord ondernemen en ontwikkelen  in en om de havens  net zo interessant zijn als bijvoorbeeld de constant veranderende bevolkingssamenstelling. Rotterdam neemt momenteel wereldwijd de derde plaats in als het gaat om steden met de grootste diversiteit aan culturen binnen de stadsgrenzen. Dat zijn er momenteel iets meer dan 170.
Tegenwoordig is de zoektocht naar  verdere ontwikkelingen van de stad nog steeds actueel. Nu is er de ambitie om duurzaam te ontwikkelen, iets wat niet door pasklare kennis kan worden opgelost. De zoektocht naar duurzaam ontwikkelen is een proces van vallen en opstaan. De stad probeert zich op te maken voor de 21ste eeuw, een proces van trekken en duwen en constant bijstellen van plannen. Wederom is de stad toneel van ontwikkelingen die nieuw zijn in de wereld. Het antwoord is nog lang niet gevonden, dat kan ook niet, anders zou de stad af zijn en dan zou Rotterdam Rotterdam niet meer zijn.

De voorstelling kan zo goed als overal gespeeld worden en toegespitst worden op een thema of een onderwerp.  
Nico is een ervaren verteller en kan aanpassen aan het publiek.
Ook in het Engels.
Tijdens de Wereldhavendagen, het eerste weekend van september, wordt het verhaal verschillende keren verteld.
Met muzikale ondersteuning.
Avondvullend met muziek en diner.

Voor meer inlichtingen tel 06 111 01 854 of mail naar info@verhalenboot.nl