geschreven door Anke Welten voor het AD

TYPISCH NICO

De Coyote van Heijplaat

Elk woonhuis heeft zijn eigen pronkstuk. In deze rubriek vertellen bewoners over hun trots. Vandaag: de Coyote van Nico Prins in Roterdam-Heijplaat

Bijna niet te zien, maar heel aanwezig, zit een kleine prairywolf onder grote hoed en mantel bovenop de boekenkast van Nico Prins. Het is Coyote, verhalenverteller, beschermheilige en luis in de pels uit de wereld van de Noord-Amerikaaanse Indianen, die uitkijkt over de huiskamer en het leven van Nico en zijn vriendin Iris op Heijplaat. Het leven van Nico, verhalenverteller van beroep, staat  op een kruispunt: zijn vak is zo populair aan het worden dat Nico's steeds minder gevraagd wordt. Hoog tijd dat de ex-werknemer uit de chemische industrie en latere vlettenschipper op de Nieuwe Waterweg een nieuwe missie vindt.

,,Coyote is voor Indianen wat Jan Klaassen in Nederland is”, vertelt Nico, ,,een overseeer, klojo en briljant tegelijk, die met zijn verhalen grenzen verlegt, mensen verbindt, vooroordelen wegneemt en taboes doorbreekt. Tegelijk is hij veel meer dan dat. 'Hij was er voor wij er waren, is er nu en zal er zijn als wij weg zijn', zeggen de oude Indianen. En vertel je iemand dat je Coyote bent tegengekomen, dan is dat alleen maar goed: het geluk is met je.”

Nico ontmoette zijn Coyote in bij de Montana Fur Trade Company klik hier, waar Iris en hij langskwamen tijdens een van hun vele trektochten door Amerika, bron van verhalen en vriendschappen voor het leven. Het was de blik van het beestje dat Nico trof, een blik van 'Hmm, ik heb er mijn bedenkingen over.' Zo aanschouwt de Rotterdamse verhalenverteller zelf veel verhalen uit zijn nabije omgeving, zoals die waarmee Havenbedrijf en Woonbron nieuwe bewoners naar havendorp Heijplaat proberen te trekken. Duurzaam moet het er worden, volledig energieneutraal. En bewoners van het nieuwe appartementencomplex De Heijse Blick wacht een prachtig uitzicht over de haven. Dat dat uitzicht hen binnenkort ontnomen zal worden door een loods van zevenentwintig meter hoog, werd hen pas verteld nu zij er wonen.

Naar Amerika zal Nico blijven gaan en hij zal daar verhalen vinden. Maar zijn belangrijkste inspiratiebron vindt hij nu dichter bij huis. Hij vergaart informatie, buiten de officiële bronnen om. En terwijl bewoners, oud en nieuw, van Heijplaat luisteren, vertelt hij het hèle verhaal, als luis in de pels en een ware Coyote.