Rotterdamse Stadsverteller

Nico de Verhalenman vertelt als geboren en getogen Rotterdammer op een Rotterdamse manier verhalen over zijn stad. Rotterdam  heeft een interessante geschiedenis. Rotterdam was lang de grootste haven ter wereld en het is een stad die nooit af is. Het is een veranderende stad in een veranderende wereld, waarbij architectuur net zo interessant is als de immer veranderende bevolkingssamenstelling. Misschien nog wel het meest interessant is de rol van Rotterdam in de wereld en de rol van de wereld in de ontwikkeling van Rotterdam. Niet voor niets is de stad een wereldhaven van betekenis.

Nico heeft zijn leven lang gewerkt en geleefd op de zuidoever van de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg. Daar zitten de opgestroopte mouwen en de werkklauwen van de stad. Zijn vader, ooms en opa’s waren mannen van “de wilde vaart” en visserij. Toen zijn  vader aan de wal kwam, ging hij bij de roeiers klik hier werken, een bedrijf dat gespecialiseerd is in maritieme dienstverlening. Als kind ging Nico graag met pa mee. Hij vond niets mooier dan met een roeierspet over zijn oren achter het rad van één van de roeiersvlets door de havens van de Botlek en de Europoort varen. Op die manier is de haven met alles erop en eraan hem met de paplepel ingegoten. Nico woonde op Zuid en onder de rook van de Europoort en voer op latere leeftijd jarenlang met zijn Groninger Steilsteven van 26 meter lang met de passende naam Gipsy Queen rond in het gebied. Hij werkte o.a. als taxichauffeur, operator, marktkoopman, gemeente ambtenaar, classificeerder en vlettenschipper, tegenwoordig natuurlijk als verhalenverteller en bewonersparticipant in het transitieproces van Heijplaat/RDM, de zoektocht naar de duurzame en innovatieve wereld van morgen, want ook dat is een stukje van Rotterdam.

Sinds 2016 is Nico vaak te vinden in of voor Hotel New York, één van de mooiste en meest innovatieve plekken van de stad waar het oude hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn met één been in het verleden en één been in het heden staat, met de neus naar de toekomst gericht! Hotel New York is bijna 25 jaar geleden omgetoverd tot een uniek hotel en een drukbezocht restaurant, in totaal goed voor een half miljoen bezoekers per jaar.

Nico maakte ooit in opdracht van het Havenbedrijf voor de wereldhavendagen een voorstelling over de geschiedenis van de stad. Die voorstelling was specifiek bedoeld voor de geboren en getogen rauwe Rotterdammer die alles wist over zijn of haar stad. Toch wist Nico zijn publiek te verrassen door zijn unieke invalshoek en de gepensioneerde havenwerker zag de kolentippies in de Maashaven weer gaan. Deze voorstelling is in de loop van de jaren uitgebouwd tot een reeks schitterende presentaties die op maat gesneden kunnen worden op thema en doelgroep. Onlangs mocht Nico weer voor het havenbedrijf zijn verhalen vertellen, maar nu in het World Port Centre, het hoofdkwartier van het Havenbedrijf Rotterdam. Ook hier wist hij de kenners van Rotterdam te boeien en kreeg hij complimenten omdat hij in staat was om in een uur tijd duidelijk te maken hoe Rotterdam is geworden tot wat het nu is.

Nico vertelt verhalen over de stad, het ontstaan van de stad en over de ontwikkeling in de loop der eeuwen, legt verband tussen veranderingen in de wereld en de ontwikkeling van Rotterdam. Hij doet dit in voorstellingen, tijdens gidstouren en in de vorm van lezingen en presentaties of hij neemt u mee voor een bakkie pleur of een picknick op een verrassende plek ergens langs de vele wallekanten van de havens van Rotterdam.

Wilt u een verhaal op school voor de leerlingen van elke groep, dan is dat mogelijk. Wilt u een verhaal met uniek beelden of foto’s uit de oude doos of plaatjes van nieuwe ontwikkelingen, filmmateriaal uit de oorlog en het bombardement, het is allemaal mogelijk. Vraag en informeer naar de mogelijkheden. Nico maakt het pas op uw wens.

Het publiek van Nico is breed. Hij geeft workshops op Nijenrode, les op Erasmus Universiteit en Hoge School Rotterdam, geeft trainingen op het stadhuis aan de Coolsingel en verzorgt voorstellingen op basis- en voortgezet onderwijs (met lesbrieven), speelt in tenten en op festivals, vertelt voor alle leeftijden.