Nico de Verhalenman

Nico vertelde al lang een goed verhaal voor jong en oud toen de 21ste eeuw nog moest beginnen. Hij begon begin jaren negentig als Nico de Verhalenman en speelde op festivals, feesten en partijen, op scholen en in biblioteken, noem maar op of hij heeft er wel gestaan. Hij is uitgegroeid tot een ouderwets vakman, een all rounder. Integriteit en authenticiteit zijn voor hem belangrijk in zijn werk.

Hij onderscheidt zich door eigenheid, veelzijdigheid, expressiviteit, internationaal werkveld en het gebruik van onmiskenbare droge Rotterdamse humor. Hij weet zijn publiek feilloos in te schatten. Op een natuurlijke manier knoopt hij oude wijsheden aan sterke verhalen en andersom in voorstellingen die perfect op maat zijn.

Luisteren en kijken naar de Verhalenman is beleven. Hij neemt luisteraars mee als een goede gids. Hij steek energie in research. Hij bezoek plaatsen waar verhalen zich hebben afgespeeld. Zijn zwerftochten brachten hm in het land van cowboys en indianen. Hij reisde over de verloren paden van weleer en maakte kennis met de oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika. Kennissen werden vrienden, later familie.

Legendarisch zijn de voorstellingen in de tipi. In deze mooie indianentent speelde Nico altijd een thuiswedstrijd en zijn publiek vergeet die ervaring nooit meer. Helaas heeft hij de mooie rainbowtent niet meer, maar het is (nog) altijd mogelijk om Nico de Verhalenman te boeken met tent.

 

Natuurtalent

Toen hij begon met vertellen is hij direct het podium opgeklommen. Daar heeft hij het vak geleerd en zocht eerst zijn eigen weg. Daarna ging hij bijscholen, daarbij geholpen door de besten uit het vak. Hakim Traïdia, bekend van o.a. Sesamstraat, begeleidde hem een paar jaar, dat was nog in de vorige eeuw. Later zette hij de puntjes op de i door het volgen van masterclasses bij Ben Haggerty, Dovie Thomason en Jan Blake .

Rotterdam

Nico is Rotterdammer in hart en nieren. Hij kent zijn stad. Hij is geboren en getogen op de zuidoever van de Nieuwe Maas en heeft een sterke binding met rivier en havens. Hij kent de geschiedenis van de stad en de rol van de havens. Hij stak veel tijd en energie in de zoektocht naar het Rotterdam van de toekomst klik hier
Een paar jaar terug kreeg hij van het Havenbedrijf Rotterdam de titel Rotterdamse Havenverteller voor een voorstelling die hij maakte en presenteerde in de presentatiezaal van het World Port Centre. Hij kreeg voor deze voorstelling veel complimenten van kenners. Hij geeft met die voorstelling “1000 jaar lief en leed tussen Rotte en Maas”, inzicht in het ontstaan en de groei van de stad Rotterdam. In een uur en een kwartier tijd doet hij uit de doeken hoe het DNA van Rotterdam in elkaar steekt. Ook doet hij stadswandelingen en begeleidt zwerftochten en studiereizen door stad en havens. Hij is ook regelmatig te vinden als  "portier met een verhaal" bij Hotel New York

Amerikaanse Indianen

As het gaat om verhalen uit de cultuur van indianen uit Noord Amerika, is Nico specialist. Het vertellen van verhalen over deze volken speelt binnen de wereld van Nico de Verhalenman een grote rol. Als u hem uitnodigt verhalen uit het hart en de ziel van Amerika te vertellen, neemt hij u mee op een boeiende reis. In de loop der jaren deed hij meerdere boekvertalingen en speelde voorstellingen over het Rode Volk. Hij geeft ook lezingen, presentaties en voordrachten over de cultuur van de Noord Amerikaanse Indianen en hun rol in de huidige wereld.

 

Duurzaam

Verder werkt Nico met verhalen rond duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord investeren of ondernemen. Hij draagt zijn steentje bij in de zoektocht naar de veranderingen die nodig zijn in onze wereld om tot een werkelijk duurzame ontwikkeling te komen. De drijfveer hiervoor is niet idealisme maar realisme. Per slot van rekening erven wij de wereld niet van onze ouders, maar we lenen haar van onze kleinkinderen en we moeten haar teruggeven. Ook over dit onderwerp doet hij lezingen en presentaties.